onderdeel tentoonstelling paviljoen Algerije, WorldExpo Shanghai 2010
exterieur kapel Notre Dame du Haut
exterieur moskee van Sidi Brahim
interieur moskee van Sidi Brahim
Le Corbusier & Ronchamp >>>

Zomer ’84, net het eerste jaar ruimtelijke vormgeving aan de kunstacademie in Utrecht achter de rug, ging de vakantie naar Frankrijk. Gehoord dat er in Ronchamp een kapel moest staan - de Notre Dame du Haut van Le Corbusier - die je gezien moest hebben. Een openbaring dekt misschien de lading. Vanaf het eerste moment was er een leven voor en een leven na Ronchamp, het verschil tussen onbewust en bewustzijn. Werd ineens duidelijk waar de lessen in het basisjaar over waren gegaan: licht, ruimte, geluid, massa, materialen, harmonie, puurheid.

meer informatieverberg informatie

Jaren later bleek dat de inspiratiebron van de jonge Le Corbusier de moskee van Sidi Brahim in het Algerijnse stadje El Atteuf was, gelegen in de M’zab valley, vlakbij Ghardaia. Veel later - in 2010 - ging ik op foto- en filmreportage naar Algerije vanwege het Algerijnse landenpaviljoen dat we ontworpen hadden voor de WorldExpo in Shanghai en was ik in de gelegenheid om deze moskee - ondertussen Unesco monument - te bezichtigen en te fotograferen.

Als ode aan het inzicht dat Le Corbusier jaren daarvoor had gekregen en de prachtige kapel in Ronchamp die daaruit voort was gekomen heb ik toen een tentoonstellingsverhaal in het paviljoen van Algerije gemaakt om ook anderen te laten delen in dit bijzondere verhaal en te laten zien hoe belangrijk goed kijken kan zijn.